آفتاب نیوز :
دومین تنبیه برای بانک هایی که از پرداخت تسهیلات بخش مسکن شانه خالی می کنند به تصویب رسید. هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، بانک مرکزی را مکلف کرد تا رشد ترازنامه بانک هایی که تعهدات قانون جهش تولید مسکن را عمل نکنند، کاهش دهد.
هیات عالی نظارت به ریاست محمدباقر ذوالقدر در ادامه بررسی مغایرت های لایحه برنامه پنج ساله هفتم با اصلاحیه مجلس شورای اسلامی درباره بند الحاقی ماده 54 موافقت کرد.
در صورتی که بانک های عامل به تعهدات قطعی که حسب ابلاغ بانک مرکزی در رابطه با ماده (4) قانون جهش تولید مسکن دارند عمل نکنند، بانک مرکزی مکلف است با رعایت قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران رشد تراز نامه بانک متخلف را به میزان تعهدات قطعی ایفا نشده کاهش داده و معادل آن را به رشد ترازنامه سایر بانک هایی که ناتراز نیستند با اولویت بانک مسکن اضافه کند.
بانک مرکزی موظف است هر سه ماه یکبار گزارش عملکرد بانک ها و موسسات مالی و اعتباری غیربانکی در خصوص ارایه تسهیلات ساخت مسکن را به مجلس اعلام کند.
یادآور می شود ترازنامه بانک ها با اندازه دارایی و بدهی بانک سنجیده می شود و منفی شدن رشد ترازنامه یا وضعیت صورت مالی بانک ها علاوه بر آنکه نشان از ضعف عملکرد آن هاست، موجب کاهش سود سهامداران آن بانک نیز می شود.
طبق قانون جهش تولید و تامین مسکن، بانک ها موظفند سالیانه 20 درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند. در تبصره 5 ماده 4 قانون جهش مسکن در مورد بخش تسهیلات بانکی که باید بانک ها برای حوزه مسکن بپردازند، یک ضمانت اجرایی در نظر گرفته شده بر این مبنا که اگر نسبت به سهمیه ای که بانک مرکزی معرفی می کند، بانک ها تسهیلات لازم 20 درصدی را نپردازند به جریمه ای معادل همان یک پنجم عدد تعهد شده از سمت سازمان امور مالیاتی باید جریمه شوند و مبلغ این جریمه هم وارد صندوق ملی مسکن خواهد شد تا مجدد در حوزه ساخت و عرضه و تولید مسکن به کار گرفته شود.
از ابتدای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در سال 1400 تا دی ماه سال جاری 630 هزار فقره قرارداد پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن منعقد شده که سهم بانک مسکن 320 هزار فقره بوده است. در رتبه دوم بانک ملت قرار دارد که 72 هزار قرارداد تسهیلاتی منعقد کرده است. بانک سپه 64 هزار، ملی 60 هزار، تجارت 50 هزار، صادرات 40 هزار، رفاه 16 هزار، کشاورزی 5000 و پست بانک 3700 فقره قرارداد تسهیلاتی برای پروژه نهضت ملی مسکن منعقد کرده اند.
از 27 بانک که مکلف به پرداخت این تسهیلات شدند 18 بانک خصوصی هستند که 12 بانک تا کنون به این طرح ورود کرده اند و آمار و ارقام نشان می دهد پرداختی ها بسیار اندک است؛ به طوری که بانک سامان 1200 فقره، اقتصاد نوین 700، آینده 700، توسعه تعاون 700، سینا 514، ملل 300، پارسیان 120، ایران زمین 75، دی 35، پاسارگاد 33، کارآفرین 33 و بانک شهر فقط هفت فقره قرارداد تسهیلاتی در پروژه مذکور منعقد کرده اند که 0.7 درصد از کل پرداختی ها را شامل می شود و سایر بانک های خصوصی هیچ عملکردی در این زمینه نداشته اند.
پیش از آن نیز بر اساس گزارش تهیه شده از 25 بانک تا 15 آبان ماه بانک هایی که از پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن خودداری کرده بودند 26 هزار میلیارد تومان جریمه شدند. رقم جریمه در ابتدا 61 هزار میلیارد تومان بود که در مرحله بدوی به 59 هزار میلیارد تومان رسید و با نهایی شدن آرا 26 هزار میلیارد تومان از این مبلغ نهایی شد؛ جریمه ای که البته خبری از پرداخت آن به گوش نرسید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تنبیه دوم در انتظار بانک ها!" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تنبیه دوم در انتظار بانک ها!"، کلیک کنید.